Żurawina z kokosem – to dopiero duet

PicsArt 02 03 10.10.54 - Żurawina z kokosem - to dopiero duetMoje pomysły nie mają końca i ciągle wymyślałabym jakieś przepisy.
Dzisiaj podzielę się z Wami czymś nowym. Czymś bez cukru, bez mąki i bez mleka…
Na pewno każdy z was zna kaszę gryczaną nie paloną.
Według mnie jest to najcudowniejsza kasza ( zaraz obok jaglanej), bez której nie wyobrażam sobie życia.
 A dlaczego?
Otóż, kasza gryczana:
  • Poprawia przemianę materi i perystaltykę jelit
  • Nie zawiera glutenu
  • Zawiera natomiast witaminy z grupy B
  • Zawiera lizynę i tryptofan-aminokwasy, których nasz organizm sam nie produkuje.
  • Jest świetnym źródłem białka roślinnego oraz dobrych węgli
  • W swoim składzie ma móstwo soli mineralnych tj. magnez, fosfor,wapń,żelazo,jod, kobald czy cynk
  • Jest bogatym źródłem krzemu,który zapobiega zawałom serca czy problemom z żylakami
PicsArt 02 03 10.49.25 - Żurawina z kokosem - to dopiero duetSami widzicie, że kasza gryczana to bogactwo w kuchni, dlatego też nie skłamię nazywając ją królową kasz.
Dlatego też często kasza ta gości na moim talerzu. A dzisiaj zdradzę wam przepis na pyszne placki/racuchy.
Gotowi ? No to zaczynamy !
Dzień wcześniej wsyp 200 g kaszy gryczanej do miski i zalej wodą – zostaw na noc.
Rano wsyp kaszę na sitko żeby ją przepłukać wodą i możesz się zabrać za robienie placków.
Czas przygotowania – 20 minut 🙂
Zatem do dzieła
PicsArt 02 03 12.01.57 - Żurawina z kokosem - to dopiero duet
Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej nie palnowej namoczonej dzień wcześniej
  • 1 jajo (opcjonalnie, jeśli nie jesz jaj nie dodawaj)
  • 100-200 ml wody mineralnej nie gazowanej ( ja dolałam wodę z kokosa)
  • 15 g startego, świeżego kokosa ( mogą być wiórki kokoswe)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 stołowe łyżki suszonej żurawiny ( nie słodzonej)
  • 1 świeży banan
  • szypta kardamonu
 
Przygotowanie:
  • Dolej wody do kaszy i zblenduj ją aż powstanie jednolita konsystencja
  • Wkrój obranego banana do miski, dodaj również łyżkę oleju kokosowego i jajo (opcjonalnie)
  • Na końcu dodaj żurawinę, kokosa oraz przyprawy
  • Jeśli konsystencja jest za gęsta dolej więcej wody
  • Rozgrzej patelnię i piecz małe placki – po obu stronach (bez oleju)
PicsArt 02 03 09.06.17 - Żurawina z kokosem - to dopiero duet
Racuchy wyjdą lekko wilgotne, lekko słodkawe i niebywale smaczne.
Ja zjadłam je z musem ze świeżych malin, który ,miałam jeszcze zamrożony.
Życzę wam smacznego 🙂
 Myślę, że jest to świetny zamiennik najutrzejszy tłusty czwartek.
 Zamiast pączków można zrobić bezglutenowe placki 🙂


Powrót

Dodaj komentarz