ZDROWO i kokosowo – czyli dlaczego warto spożywać olej kokosowy

Kokos jest znany przez każdego ale olej kokosowy już nie każdy używa. A to błąd. Dlaczego?

Olej kokosowy otrzymywany jest z miąższu owoców palmy kokosowej.
Jest to cudowny produkt, który znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni ale również w kosmetyce.
Tent tłuszcz jest nasycony – czyli nie utlenia się w wysokiej temperaturze i posiada ogromną ilość składników takich jak kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, witaminę B6, E, kwas palmitynowy, kaprylowy czy laurynowy, który ma między innymi właściwości antywirusowe i antygrzybiczne. Olej kokosowy można stosować na co dzień jak i w różnych dolegliwościach, ponieważ:

  • wzmacnia odporność
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na miażdżycę i choroby serca
  • może poprawiać poziom cholesterolu w organizmie
  • ma działanie przeciwbakteryjne
  • wspomaga pracę układu pokarmowego
  • wspomaga odchudzanie
  • obniża ryzyko zachorowań na cukrzycę
  • opóźnia proces starzenia się organizmu
  • zmniejsza i łagodzi napady epileptyczne

Poza tym olej kokosowy może być używany jako krem przeciwsłoneczny. Można go używać jako balsam, aby nawilżyć skórę i wzmocnić jej barierę lipidową. Osobiście uważam, że jest to najlepszy tłuszcz rośliny jaki do tej pory miałam możliwość używać w kuchni. Dlatego i wam polecam. Sama od lat używam oleju kokosowego nie tylko w kuchni do potraw smażonych czy do kawy, ale również jako maseczkę na włosy czy skórę. Zatem nie bójcie się pójść do sklepu i kupić olej kokosowy.

Ostrzegam jednak,że na ryku są dwa rodzaje olejów:

  • rafinowany- tańszy 200 ml 6-10 zł jest bezzapachowy
  • nierafinowany – droższy 200 ml 15-20 zł, tłoczony na zimno o lekkim zapachu kokosa

Oczywiście najzdrowszy jest nierafinowany i wszystkim go polecam.

 


Powrót

Dodaj komentarz