Natomiast rabarbar ogrodowy ma jadalne łodygi, które zawierają niewiele cukru oraz ogromne ilości witamin. W szczególności z grupy C oraz B. Te magiczne łodygi mają w sobie ogromne ilości składników mineralnych np.:
- wapnia,
- potasu czy
- żelaza.
Rabarbar można jeść na surowo z cukrem albo piec czy dusić. Zanim jednak zabierzesz się do jedzenia, obierz go cienko i usuń liście.
Dlaczego liście?
Ponieważ rabarbar w liściach ma ogromne ilości kwasu szczawiowego, który nie powinien być spożywany w dużych ilościach. Szczawiany mogą powodować m.in. kamienie nerkowe, a w konsekwencji niewydolność nerek.
W sumie to cały rabarbar ma w sobie szczawiany, z tym że w liściach jest jego najwięcej, bo aż od 570 mg do 1900 mg w 100 gramach liści.
Szczawiany podczas gotowania zmniejszają swoją zawartość w roślinie, więc rabarbar idealnie pasuje jako dodatek do dżemów, ciast, zup, konfitur czy farszów do naleśników.
Natomiast rabarbarowi leczniczemu można przypisać już więcej zasług dla zdrowia. Dlaczego? Ponieważ korzeń rabarbaru leczniczego posiada właściwości:
- przeciwbólowe
- antyseptyczne
- rozkurczowe
- moczopędne
- antynowotworowe
- odchudzające oraz zapobiega cukrzycy
Rabarbar jest naprawdę cenną rośliną, która powinna pojawiać się sezonowo na stole każdego. Oczywiście warto także wiedzieć o cennych właściwościach rabarbaru leczniczego, który może okazać się bardzo pomocy w różnych dolegliwościach.
Ja w swoim ogrodzie mam rabarbar i staram się go wykorzystywać w całości. Nie jadam liści rzecz jasna, tylko stosuję je jako oprysk na mszyce. Ponieważ jak wiesz mój ogródek jest totalnie mega bio i staram się nie marnować niczego.
Sos słodko kwaśny z rabarbaru, który idealnie nadaje się do mięsa białego.
Składniki:
- 5 łodyg rabarbaru
- Cukier trzcinowy lub ksylitol jeśli nie chcesz mieć cukru w sosie
- 3 młode średnie cebule
- Śmietana 30 % – małe opakowanie 120-150 g
- Garść posiekanego świeżego kopru
Jak przygotować sos?
- Rabarbar pokrój i podsmaż na patelni lub w rondelku.
- Cebulę obierz, pokrój i podsmaż aż się zarumieni.
- Kiedy rabarbar zrobi się miękki, połącz składniki.
- Dodaj śmietanę i wszystko pruż na małym ogniu.
- Dodaj posiekany koperek i cukier lub ksylitol (około 3-4 łyżek stołowych) tak aby czuć było lekko kwasek rabarbaru.
- Jeśli będzie potrzeba dosłodź lub dodaj śmietany.