Podroby są smaczne i zdrowe

   Dla wielu z Was wątróbka pewnie nie kojarzy się z niczym dobrym. Przecież to nie mięso tylko jego namiastka. Wielu dietetyków natomiast uważa, że głównym źródłem minerałów oraz witamin są owoce i warzywa. Pomijając jakże cenny składnik diety, którym są podroby.
Teraz pewnie sobie myślicie, ale jak to? Przecież wątroba usuwa toksyny z organizmu, więc czy aby na pewno jest zdrowa? Oczywiście, że tak ! Pamiętajcie o tym, że detoksykacja zachodząca w organizmie nie jest procesem magazynowania, a więc wątroba nie jest zanieczyszczonym narządem. To jedna wielka chemiczna fabryka, dlatego człowiek nie może żyć bez wątroby, więc gdyby wątroba tylko magazynowała toksyny, bardzo szybko by się wypełniła, co doprowadziło by do naszej śmierci.
 Chcę zwrócić również Waszą uwagę na zwartość wielu minerałów w duszonej wątróbce.
Co zatem znajdziemy w  wątróbce oprócz niskiej zawartości tłuszczu oraz wysokiej jakości białka ?
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Fosfor
  • Potas
  • Sód
  • Cynk
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę C (około 28 mg w 100 g produktu) !!! w innym mięsie nie występuje
  • Cholesterol (około 500 mg w 100 g produktu)
Musicie zwracać jednak dużą uwagę podczas zakupów aby wątróbka była świeża.
Nie może mieć żadnych przebarwień i nie powinna być lepka w dotyku . Powinna mieć „zapach  mięsa”. Wątróbka ma to do siebie, że szybko się psuje. Zatem mięso od razu po zakupie powinno zostać odpowiednio przyrządzone oraz przechowywane w lodówce.
I mogła bym tak pisać i pisać o właściwościach i walorach wątróbki. Chcę jednak dziś podzielić się z Wami moim przepisem, który wczoraj na szybko wymyśliłam.
Jest prosty i szybki w przygotowaniu. A co najważniejsze – smaczny i zdrowy 🙂

Wątróbka z czerwoną cebulą w piwie

Składniki:

  • wątróbka drobiowa ( 500 g – może być więcej wedle potrzeby)
  • 3 duże czerwone cebule
  • 1 szklanka piwa (dowolnego jasnego)
  • pęczek świeżej pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • olej kokosowy ( jeśli nie masz to może być masło klarowane lub olej palmowy)

Przygotowanie:

  • Obierz cebulę i pokrój cienko – następnie wrzuć na gorącą patelnię aby się zeszkliła w między czasie dolej piwo i dalej pruż na małym ogniu
  • Na drugiej  rozgrzanej patelni połóż przyprawioną wątróbkę aby ją usmażyć  (oczywiście jeśli nie masz oleju kokosowego możesz użyć masła klarowanego lub np. oleju palmowego )
  • Kiedy wątróbka będzie gotowa, dodaj zeszkloną cebulę i wszystko wymieszaj, prużąc na wolnym ogniu aby smak się połączył
  • Posiekaj świeżą pietruszkę i wsyp do całości
  • Możesz podać z kaszą gryczaną nie paloną

Smacznego 🙂


Powrót

Dodaj komentarz