Mięta jest rośliną zielarską, znaną z orzeźwiającego smaku i aromatu. Jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych w tradycji wschodniej i zachodniej.
Ja natomiast od lat zakochana jestem w tym cudownie pachnącym „zielsku”. Dlaczego? Własnie dla tych dziewięciu powodów, o których piszę niżej.
W składzie mięty znajdziesz miedzy innymi:
- olejki eteryczne – mentol, menton, tymol,
- garbniki,
- witaminy – witaminy A, C, B1 i B9 (kwas foliowy)
- flawonoidy,
- kwasy organiczne,
- minerały – magnez, mangan, miedź, żelazo, potas,selen, cynk, fosfor.
9 powodów dlaczego warto stosować miętę
- Stres – mięta jest składnikiem wielu produktów redukujących stres. Mentol zawarty w liściach działa relaksująco, orzeźwiająco na ośrodkowy układ nerwowy.
- Niestrawność i wzdęcia – surowca używa się przy wzdęciach, kolce jelitowej i w zaburzeniach przewodu pokarmowego.
- Zespół Jelita Drażliwego – olejek z mięty pieprzowej stosowany jest w zaburzeniach górnego odcinka przewodu pokarmowego i w stanach nadwrażliwości jelita grubego.
- Koncentracja i relaks – zapach mięty może poprawić koncentrację. Pijąc napar przed snem poprawisz jego jakość i pozwolisz aby żołądek i jelita odpoczęły.
- Łagodzi ból – mięta stosowana jest w nerwobólach, drgawkach nerwowych i w zaburzeniach menstruacyjnych.
- Działa przeciwzapalnie – miętę używa się do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych błony śluzowej i w chorobach przyzębia.
- Poprawia trawienie – działa żółciotwórczo i żółciopędnie. Zioło pobudza także cały układ trawienny do wydzielania soków wzmagając trawienie, poprawia apetyt i obniża ciśnienie krwi.
- Podrażniona skóra – mentol (alkohol terpenowy) uzyskiwany z olejku z mięty pieprzowej powoduje uczucie chłodzenia. Stosuje się go w maściach i płynach lub pudrach w zapaleniu skóry, jako środek przeciwświądowy i przeciwbólowy.
- Działa przeciwwirusowo – jako antyseptyk olejek jest używany w zapaleniu zatok w przeziębieniach, grypie i zapaleniu oskrzeli, a także w nieżytach górnych dróg oddechowych do inhalacji [1]
Ziele i liście mięty pieprzowej zawierają składniki aktywne, w tym przeciwutleniające, dlatego od dawna były wykorzystywane w medycynie ludowej.
Współczesne badania potwierdzają wcześniejsze obserwacje i przedstawiają dowody na to, że te związki przeciwutleniające zawarte w mięcie pieprzowej zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, takim jak: miażdżyca, cukrzyca, otyłość czy choroby nowotworowe [5,6].
Mięta – jak stosować w domu
- Miętę możesz hodować na parapecie w domu i w ogrodzie, a napar z liści mięty możesz zrobić od razu po zebraniu lub dodając susz.
- Jeśli chcesz dodać świeże liście mięty, to najprościej będzie zrobić koktajl owocowy.
- Świetnym sposobem na urozmaicenie letnich napojów jest dodanie do środka kostek lodu listka mięty ( zanim włożysz do zamrażarki).
Chyba się ze mną zgodzisz , że mięta powinna zagościć w domu każdego.
Literatura:
[1] Lutomski J., Alkiewicz J.: Leki roślinne w profilaktyce i terapii. PZWL. Warszawa. 1993.
[2] Działanie olejku z mięty pieprzowej na bakterie beztlenowe
[3] Hayes JR, Stavanja MS, Lawrence BM. Mint: The genus Mentha. CRC Press, Boca Raton 2007
[4] Skład chemiczny i działanie przeciwutleniające ekstraktów z Mentha x piperita L.
[5] Derwich E, Chabir R, Taouil R i wsp. In vitro antioxidant activity and GC/MS studies on the leaves of Mentha piperita (Lamiaceae) from Morocco. Int J Pharm Sci Drug Res 2011; 3(2):130-6.
[6] Charles C, Chemais M, Stèvigny C i wsp. Measurement of the influence of flavonoids on DNA repair kinetics using the comet assay. Food Chem 2012; 135:2974-81.
Your blog is a success, very complete. Ahhh when passion is there, everything is 🙂
Thank you very much, it’s true that my job is my passion.