Kto mnie zna, ten wie, że nie stronię od zdrowego tłuszczu. Dlatego też moja dieta jest bogata w tłuszcze, a mój cholesterol ma się bardzo dobrze. I uważam, że poziomu trójglicerydów mógłby mi pozazdrościć nie jeden.
Rozsądnie dobieram tłuszcze w diecie. Zmieniłam jakość tychże tłuszczów. I tak, są to w większości tłuszcze odzwierzęce, czyli nasycone.
Jednym rodzajem takiego tłuszczu, który gości w mojej kuchni jest masło klarowane. Dziś chcę podzielić się z Tobą ciekawą wiedzą na temat masła ghee i dlaczego akurat je nazywamy płynnym złotem.
Zalety masła klarowanego
Klarowanie masła wymyślono ponad 4 tysiące lat temu w Indiach. I zawdzięczamy to kuchni ajurwedyjskiej. Zatem jak widać, już wtedy wiadome było, co jest dobre dla organizmu człowieka.
- Masło klarowane (ghee) jest tzw.masłem oczyszczonym z substancji stałych, białek, które min. są odpowiedzialne za niską temperaturę dymienia zwykłego masła.
- Nie zawiera alergenów takich jak kazeina czy laktoza, więc tolerują je osoby uczulone na mleko zwierzęce.
- Masło ghee cudownie wpływa na układ trawienny i na gojenie się ran.
- Wzmacnia układ odpornościowy oraz równoważy gospodarkę hormonalną.
- Jest cennym źródłem witaminy E, A czy też K2.
- Poprawia pracę układu trawiennego stymulując go do odpowiedniej pracy.
Masło klarowane polecam każdemu nie zależnie od wieku. Jak zatem przygotować masło klarowane ? W bardzo prosty sposób:
Czego potrzebujesz:
- Masło(0,5 kg) – najlepszej jakości
- Woda
- Garnek
- Miska
- Gaza lub czysta ściereczka
- Szklany słoiczek
- 30 minut czasu 🙂
Przygotowanie:
- Masło pokrój w kostkę
- Później wlej do garnka wodę i połóż miskę na garnek
- Następnie włóż masło do miski
- Kiedy masło zacznie się roztapiać w kąpieli wodnej, zacznij mieszać
- Zdejmuj biały osad, który wytrąca się podczas grotowania. Czynność powtarzaj, aż w końcu ghee będzie miało złoty i przejrzysty kolor
- Kiedy masło się wyklaruje przelej je do szklanego słoiczka przez gazę lub ściereczkę
- Zostaw do ostygnięcia
I teraz możesz cieszyć się cudownym lekko orzechowym smakiem masła. Pamiętaj jednak, aby przechowywać masło w szczelnie zamkniętym pojemniku i z dala od nasłonecznionych miejsc, aby nie zjełczało.