Marchewki w naszym kraju jest pod dostatkiem. Dostępna jest o każdej porze roku we wszystkich większych i mniejszych sklepach. Warto jeść ją surową od czasu do czasu pod różnymi postaciami: soków, surówki czy np. pasty do kanapek.
Surowa marchew ma właściwości przeciwcukrzycowe, przeciw pasożytnicze, reguluje trawienie i wpływa na obniżenie cholesterolu. Wspomaga naszą odporność, wpływa na elastyczność naszej skóry i błon śluzowych. To dobre źródło witamin i minerałów.
Składniki:
- 2 świeże, obrane marchewki
- nie duże dojrzałe awokado (zamiast awokado można dać 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego)
- 6 dużych liści świeżej bazylii
- sok z połowy cytryny
- pieprz świeżo mielony do smaku
- pestki do smaku (w moim przypadku pestki dyni)
Marchewki drobno pokroić i wrzucić do blendera. Avocado wyskrobać ze skórki i włożyć do blendera. Dodać bazylię, pestki, sok z cytryny i pieprz.
Blendować nie zbyt długo, tak, żeby połowa była zmielona na pastę, ale żeby jeszcze były kawałki marchewki i pestek.