Ostatnio postanowiłam zrobić pieczywo w 100% z pszenicy.
Żeby trochę odczarować ten zły, niedobry gluten, który jest od dawna skazany na pohybel.
Wczoraj kupując chleb w jednej z najbardziej znanych piekarni w Sanoku zapytałam się o chleb na zakwasie. I wyobraźcie sobie, że z całej oferty pieczywa i słodkości, które są w tej piekarni tylko trzy produkty są na prawdziwym zakwasie. Dwa chleby i jeden rodzaj bułek. No i wtedy właśnie uświadomiłam sobie, że ja przecież mogę upiec dużo smaczniejsze pieczywo na drożdżach i wcale nie muszę płacić nie wiadomo jakiej kasy za kawałek jakiegoś chleba, który ma tajemniczą nazwę. A nie jest niczym innym jak pszenicą z drożdżami,niewielką ilością nasion i pewnie jakimiś substancjami spulchniającymi. Ot, co.
Chcę dziś pokazać Ci, że wystarczy niewiele wysiłku żeby wiedzieć co się je.
Poświęć zatem dosłownie tylko godzinę, a upieczesz mega dobre bułeczki
Przepis wzięłam z pierwszej strony internetowej, która mi wyskoczyła po wpisaniu w wyszukiwarce „kajzerki”. I jak się okazało, że przepis jest banalnie prosty, nawet dla takiego janusza pieczenia jak ja.
To, co? Pieczemy kajzerki?
No to do dzieła!
Składniki:
- 450 g mąki typu 650
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dodaj do miski i zacznij ugniatać ciasto do momentu aż nie zacznie odchodzić od palców i miski. Oczywiście zawsze możesz podsypać troszkę więcej mąki jeśli jest taka potrzeba. Wyrobione ciasto odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia pod ściereczką w ciepłym miejscu.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmij z miski, uformuj wałeczek i podziel na 8-10 równych części. Z każdej części uformuj kulkę i lekko ją spłacz aby przypominała kształtem bułkę. Zrób tak ze wszystkim kawałkami ciasta.
Bułeczki odkładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i odstaw jeszcze do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte bułeczki możesz naciąć z góry nożem.
Bułki piecz 12-15 minut w temperaturze 190-200 stopni bez termoobiegu.
Ja osobiście trochę skróciłam sam proces wyrastania ciasta, bo czasu nie miałam i całość łącznie z pieczeniem zajęła mi 1 godzinę i 15 minut. A koszt takiej bułki wyszedł 45 groszy.
Raz w tygodniu spokojnie można upiec bułki dla całej rodziny na weekendowe śniadanie. Nie musi to być koniecznie mąka typowo pszenna. Możesz użyć mąki orkiszowej czy pełnoziarnistej. Jestem pewna, że te bułki wyjdą z każdej mąki, która nadaje się do pieczenia pieczywa.
Przepis, z którego się wzorowałam znalazłam na www.domowe-wypieki.pl
Bardzo ciekawy przepis 🙂 Z chęcią go wypróbuje, bo pieczywo ze sklepu coraz mniej mi smakuje.
Dziękuję 🙂 No i czekam na wieści czy bułeczki smakowały .
Wyglądają pysznie, ale mi brakowaloby czasu na takie eksperymenty.
Świetny przepis na niedzielne śniadanie w niehandlowe niedziele
Coraz częściej myślę o wypieku własnych bułek czy chleba, wszystko przez ceny jakie widzę w piekarni. Kajzerka kosztuje u mnie 1,20! A ty piszesz, że zrobiona w domu to raptem 0,45 groszy! Jeszcze dziś kupię Make i drożdże i sama spróbuję zrobić 🙂
Na pewno spróbuję upiec te bułeczki.Własny chleb piekę już od lat, ale jakoś nigdy nie złożyło się tak, żeby upiec bułeczki 🙂
Moja mama robi chleb, ostatnio nawet i mnie uczyła, my robimy bez jajka. Musimy spróbować je dodać 🙂
Swoje pieczywo, to swoje pieczywo 🙂 najlepsze 🙂
Dobrze że trafiłem na ten przepis. Akurat szukałem przepisu na porządne pieczywo bez specjalnej maszyny do wypiekania chleba.
Wystarczy zwykły, domowy piekarnik i trochę chęci do upieczenia dobrych bułeczek.
Bardzo ciekawy i przydatny przepis. Zły gluten? Może i owszem jest pełno ludzi, którzy nie jedzą go dla fanu lecz nie zawsze tak jest. Osobiście wiele bym dała by móc jeść tak jak każdy z glutenem. Niestety z przyczyn medycznych nie mogę. Ni mniej jednak sprawdzę ten przepis i napiszę jak smakowało moim pociechą 🙂
Mmm aż mi zapachniało świeżymi bułeczkami i zglodnialam
Ja raz próbowałam i niestety drożdże i ja się nie lubimy ;).
Zabieram się do wypieków chyba już od tygodnia. Chciałbym trochę poeksperymentować z różnymi rodzajami mąki. Mam nadzieję, że wyjdzie.