Dieta jeszcze wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z odchudzaniem, a nie ze stylem życia i otoczeniem, w którym się żyje. Nawet pytając swoich studentów czym dla nich jest dieta, zdołałam usłyszeć, że to forma redukcji tkanki tłuszczowej. A przecież tak nie jest.
Ponieważ dieta to:
- styl życia,
- stan umysłu,
- otoczenie,
- odpowiednia ilość snu,
- zdrowy i przemyślany plan posiłków
- aktywność fizyczna
- redukcja stresu
Czyli mówiąc w skrócie – dieta to styl życia, to holistyczne podejście do swojego ciała.
Właśnie w taki sposób edukuję moich podopiecznych. Dlatego droga ku zdrowiu i świadomej diecie jest długa i uczy pokory. Moje diety również nie należą do typowych diet rozpisywanych przy pomocy programu dietetycznego, ponieważ w dużej mierze bazuję na diecie intuicyjnej i tego uczę swoich podopiecznych.
Uczę ich również jakie produkty są naprawdę istotne w diecie, żeby żyć zdrowo, bez infekcji, problemów gastrycznych, a co najważniejsze bez dodatkowych kilogramów.
Dużo mówię o nawadnianiu organizmu, ponieważ woda jest kluczowy składnikiem przemian metabolicznych i bez niej ciało może sobie gorzej radzić.
Lubię produkty nieprzetworzone, naturalne, z których można dostarczyć maksimum witamin czy minerałów. Zwłaszcza teraz w okresie zimowym, kiedy organizm tego potrzebuje.
I takim produktem jedynym w swoim rodzaju jest pyłek pszczeli.
Pyłek zawiera aż 470 czynnych składników takich jak witaminy, mikro i makroelementy, aminokwasy czy flawonoidy. Nadal trwają badania naukowe, które za każdym razem odkrywają nowe składniki pyłku.
W pyłku pszczelim znajdziesz:
- Pytek kwiatowy zawiera średnio 22,7% białka (1-9), w tym około 10,4% aminokwasów egzogennych, do których należą: metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan Są to niezbędne do życia elementy białka, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Według dr n. Med. Stefana Stangaciuga jedząc 35-50 g pyłku pszczelego na dobę, możesz pokryć dzienne zapotrzebowanie na białko.
- W pyłku kwiatowym występują ponadto znaczne ilości kwasów nukleinowych z przewagą kwasu rybonukleinowego.
- Węglowodany przyswajalne przez organizm człowieka występują w pyłku kwiatowym średnio w ilości 30,8%. Cukry redukujące, głównie fruktoza i glukoza, obecne są w tym produkcie w ilości około 25,7%.
- Wśród lipidów, obecnych w pyłku kwiatowym w ilości około 5,1% (1-10), wymienić należy przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Należą do nich kwasy: linolowy, g-linolenowy i arachidowy.
- Fosfolipidy i fitosterole (b-sitosterol) reprezentowane są w pyłku kwiatowym w mniejszych ilościach.
- Kolejną grupą są związki fenolowe (ok. 1,6%). Składają się na nią flawonoidy, leukotrieny, katechiny i fenolokwasy. Do flawonoidów występujących w pyłku kwiatowym zalicza się przede wszystkim pochodne kemferolu i kwercetyny, a do fenolokwasów – kwas chlorogenowy.
-
Pyłek pszczeli jest źródłem witamin (ok. 0,7%) witaminy A, D i E, jak i rozpuszczalnych w wodzie, takich jak B1, B2, B6, C,
kwasów: pantotenowy, nikotynowy i foliowy oraz biotyna, rutyna i inozytol. -
Wapń, fosfor, magnez, sód i potas oraz mikroelementy – żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen. [1]
Białko
Pyłek kwiatowy to moc składników. Zawiera średnio 17 -25 % białka w 100 g. Czyli jest bogatszy w białko niż mięso, ryby, jaja i ser.
Odchudzanie i odporność
Pyłek kwiatowy pomaga stymulować apetyt i spadek wagi. Reguluje przyrost masy ciała i dlatego może być zalecany osobom otyłym lub chorym na cukrzycę, a w szczególności osobom z nieprawidłową, nadmierną utratą wagi. Pomaga także w szybkiej regeneracji sił u osób ze słabym układem odpornościowym.
Ciąża
Uważam, że pyłek pszczeli jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Wzmacniając mięsień macicy, wspomaga skurcze podczas porodu.
- Selen, który znajduje się również w pyłku pszczelim, spowalnia starzenie się komórek.
- Arginina pomaga zapobiegać impotencji, spadkowi libido i bezpłodności.
- Aminokwasy wspomagają funkcjonowanie prostaty.[2]
- Kolejną cenną właściwością tego produktu jest działanie przeciwmiażdżycowe. Wspomaga on leczenie nadciśnienia, stanów pozawałowych i obniża poziom cholesterolu.
- Ponadto jest stosowany przy leczeniu silnych zaparć i choroby wrzodowej żołądka, ponieważ działa korzystnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Nieocenione wartości odżywcze pyłku pszczelego wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego. Dlatego warto włączyć go do swojej diety, ponieważ może on zdziałać cuda.
Ja stosuję pyłek pszczeli w połączaniu z pierzgą. A Ty?
Literatura:
- http://www.czytelniamedyczna.pl/2583,wlasciwosci-biologiczne-i-dzialanie-lecznicze-pylku-kwiatowego-zbieranego-przez.html
- www.apiraws.com/blog/
Garść dobrej i potrzebnej wiedzy. Muszę chyba wypróbować
Cieszę się bardzo. Próbuj i czekam na efekty.