Sprawdzona mikstura na odporność – wypróbuj

Katar, zatkany nos, kaszel, osłabienie, ból głowy czy temperatura – tak zazwyczaj wyglądają początki przeziębienia. Pewnie każdy z nas ma swoje domowe, sprawdzone sposoby na walkę z tymi objawami, ale pamiętaj, że warto o swoją odporność dbać przez cały rok.

Mikstura z imbiru, miodu oraz cytryny to jeden z moich ulubionych naturalnych leków na odporność (oprócz biegania na boso przez cały rok i morsowania).

Przeglądając internet w poszukiwaniu naturalnych sposobów na wzmocnienie naszego układu immunologicznego, jesteś bombardowany wieloma specyfikami. Przychodzę dziś do Ciebie ze znanym od dawna syropem z imbiru, miodu i cytryny. Być może Twój organizm nie zawsze radzi sobie z armią wolnych rodników i patogenów, które atakują, chcąc doprowadzić do infekcji. Dlatego warto wesprzeć go innymi sposobami, dostarczając żołnierzy strzegących naszego zdrowia.

Na pewno lubisz wiedzieć co jesz, jak to wpływa na organizm i jak to stosować.
Żyjąc w biegu nie zawsze masz czas i wiedzę, które pomagają dokonać dobrego wyboru. Powinniśmy analizować składy, przyglądać się im, a najlepiej wybierać produkty jednoskładnikowe – bez etykiet, jak warzywa czy owoce. I tu wkraczam ja. Na moim blogu chcę dzielić się z Tobą moim doświadczeniem i wiedzą, byś łatwiej zadbał o swoje zdrowie. A teraz pokażę Ci, dlaczego te składniki, tworzą tak znakomity team na sprawdzoną miksturę na odporność.

 

IMBIR

Mogę o nim pisać bez końca. Stosowany jest nie tylko profilaktycznie przed chorobami, ale również wspomaga skuteczność procesów leczniczych. Kawałek świeżego imbiru składa się w 80% z wody i zawiera do 3% olejku eterycznego, żywicę, skrobię (do 50%), kwasy organiczne i sole mineralne (wapń, żelazo, magnez). W olejku znajdziemy zingiberol (do 50%) i zingiberol, które odpowiadają za zapach, oraz gingerol dający ostry i piekący smak. Jak imbir na nas działa? Więc:

– wspomaga trawienie i poprawia przemianę materii

– przeciwzapalnie i przeciwbólowo

– przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe

– antybakteryjne i przeciwwirusowe

-antybiotyczne

– antyalergiczne

– reguluje ciśnienie krwi

– działa przeciwwymiotnie, dzięki obecności gingerolu i szogaolu (przynoszą ulgę nie tylko przy nudnościach spowodowanych chorobą lokomocyjną, której towarzyszą również bóle głowy i zaburzenia równowagi, ale również przy leczeniu onkologicznym [1, 2].

– itd.

 

CYTRYNA

Kwaśna cytryna to same korzyści. W cytrynie znajdziemy wspomnianą witaminę C, lecz jej ilość jest znikoma. Więcej ma pomarańcza, kiwi, natka pietruszka czy czerwona papryka. Cytryna jest również źródłem wapnia, żelaza i potasu. Wzbogaca smak naszych potraw czy napojów. Każdego ranka piję wodę z cytryną i powtórzę Ci raz jeszcze – cytryna nie zakwasza naszego organizmu. CYTRYNA DZIAŁA ZASADOWO. Jej pH wynosi 2,5. Ale jaka moc kryje się jeszcze pod żółtą skórką?

– zawiera przeciwutleniacze, które chronią DNA i białka komórek ciała przed uszkodzeniem armii wolnych rodników

– zjadana w dużej ilości prowadzi do zwiększonej moczopędności, szybszego usuwania toksyn z organizmu i ich lepszego rozcieńczenia

– poprawia pracę jelit

– wykazuje działanie bakteriobójcze – sprawdza się w walce z infekcjami

– jest antyalergiczna

– pomaga łagodzić stany zapalne oraz gorączkę i przeziębienia

 

MIÓD

Kolejny temat rzeka. O każdym miodzie można pisać długie elaboraty, ale przejdźmy do konkretów i przyjrzyjmy się tym najpopularniejszym:

Miód lipowy – najlepszy na przeziębienie i grypę. Działa napotnie, moczopędnie, wykrztuśnie, przeciwgorączkowo, usuwa toksyny.

Miód spadziowy – ma najwięcej wartości. Działa antybakteryjne, przeciwzapalnie

Miód gryczany – ma specyficzny smak i działa odtruwająco.

 

SYROP Z IMBIRU, MIODU I CYTRYNY

 

Składniki:

2-3 cytryny (możesz zastąpić limonką lub pomarańczą)

Ok. 6 cm imbiru

Ok. 125 – 150 ml miodu (najlepiej lipowego lub inny, ale pamiętaj, żeby nie był to miód sztuczny)

 

  • Możesz eksperymentować i zmieniać proporcje, ale również dodawać np.: cynamon, kurkumę, czosnek itp.

 

Sposób przygotowania:

  1. Kroisz cytryny (najpierw należy sparzyć, nie obierać) i imbir w plasterki
  2. Wrzuć po kolei do wyparzonego słoika przekładając 2 plasterki cytryny i 2 plasterki imbiru.
  3. Czynności te powtórz do wypełnienia słoika, a następnie zalej miodem.

 

Zakręć szczelnie i odstaw na 24 godziny do lodówki. Dodawaj do herbaty, ciepłej wody lub prostu do gardła :).

 

Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią

 

Można spotkać się ze zdaniem, że w ciąży istnieją przeciwwskazania do jego spożywania. Choć należy on do ziół, które mogą być stosowane po konsultacji z lekarzem. Jeśli natomiast chodzi o karmienie piersią to sam korzeń nie jest szkodliwy dla niemowląt, lecz może zmieniać smak mleka, dlatego nie próbuj przez pierwsze trzy miesiące.

 

Syrop dla dzieci

 

Podawaj go dzieciom, które ukończyły już rok. Ze względu na to, że miód jest silnym alergenem, nie warto podawać mikstury dzieciom przed ukończeniem dwunastego miesiąca.

 

91516800 2572629746342903 6048266404715560960 n 904x1024 - Sprawdzona mikstura na odporność - wypróbuj

 

Pamiętaj, że jeszcze do końca stycznia, czyli do niedzieli możesz nabyć mój e-book „Jak budować odporność przez cały rok” w rewelacyjnej cenie 23,90 zł

 

 

 

 

 

Literatura:

  1. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007,
  2. Łuczak A., Nowak M., Szałek E., Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży, Farmacja współczesna, 2017
  3. Heidbohmer E., Imbir – lecznicze zastosowanie od A do Z, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015

 

 

Jeśli masz pytania, chętnie na nie odpowiem na mojej grupie, stworzonej specjalnie dla mam z dziećmi – Projekt EatMe -mamo! Odżywiaj się zdrowo i z głową!


Powrót

7 komentarzy do “Sprawdzona mikstura na odporność – wypróbuj”

Dodaj komentarz