Powoli zbliżają się święta, dlatego też pomyślałam aby odkryć trochę prawdy o proszku do pieczenia.
Dlaczego? Sam sprawdź drogi czytelniku…
Z pewnością znasz proszek do pieczenia. Jest to najpopularniejszy produkt do spulchniania wypieków. Proszek do pieczenia jest w naszych kuchniach już ponad 160 lat. Kawał czasu, prawda?
Ale czy rzeczywiście proszek do pieczenia jest taki zdrowy i bezpieczny ?
Jakie sekrety skrywa skład proszku do pieczenia i co tam można znaleźć. Chodź pokażę Ci co tam skrywa się pod opakowaniem tego produktu.
W skład proszku do pieczenia wchodzą:
- difosforany (E450)
- węglan sodu
- mąka pszenna
Skład prosty, więc o co tyle krzyku skoro w proszku do pieczenia znajdę substancje spulchniające i mąkę?
Tak jak węglan sodu jeszcze można zaakceptować bo jest to nic innego jak soda oczyszczona.
Tak nad difosforanami warto się trochę pochylić i zastanowić czy aby na pewno to bezpieczny składnik.
E 450
To właśnie nic innego jak difosforany, które stosowane są jako dodatek do żywności. Difosforany są ciałami stałymi, które dobrze rozpuszczają się w wodzie. A gdzie oprócz proszku do pieczenia znajdziesz difosforany ?
W żywności difosforany pełnią kilka funkcji:
- Stosowane są do utrzymywania stałego pH roztworu o odczynie kwasowym.
- Często spotkamy je w wędlinach. Pozwalają użyć mniej mięsa i więcej wody na 100 g produktu, co znacznie obniża koszt produkcji wyrobu.
- Difosforany poprawiają sypkość produktów, działają antyzbrylająco.
- Mogą przedłużyć trwałość produktów spożywczych.
Produkty, w których występują difosforany to:
- mielonki, kiełbasy,wędliny, parówki, kotlety, burgery i wszelkie wyroby mięsne o jednolitej konsystencji, w których nie widać kawałków mięsa
- serki topione
- proszek dopieczenia
- mrożone frytki
- mrożone lody
- granulowane napoje
- rozpuszczalne kakao
- gotowe mieszanki do wypieków
Chcę jednak zaznaczyć, że difosforany zaliczane są do substancji nieszkodliwych. Nadmierna ich ilość może jednak zmniejszać przyswajanie przez organizm żelaza, wapnia i magnezu. Poza tym częste spożywanie ich może pogłębiać osteoporozę oraz pogarszać procesy metaboliczne.
Dlatego teraz zastanów się jakie produkty spożywasz, gdzie mogą być ukryte difosforany?
I jeśli jadasz dużo kiełbachy i ciasta, to może warto samemu zmniejszyć ryzyko wystąpienia jakichkolwiek problemów zdrowotnych i zrobić proszek do pieczenia w domu?
Przepis jest prosty i polecam go każdemu, kto nie może jeść glutenu, ponieważ nie ma w nim mąki pszennej.
Proszek do pieczenia domowej roboty:
- soda oczyszczona
- kwasek cytrynowy
- mąka ziemniaczana
Nie jestem mistrzynią wypieków ale ten przepis na proszek do pieczenia mi przypadł do gustu. Ważną rzeczą, o której należy pamiętać przy takim proszku, to aby piec w wysokich temperaturach od razu, ponieważ tak działa soda oczyszczona. Jeśli potrzebujesz dodatku, który zadziała tak samo wolno jak proszek do pieczenia, możesz zakupić amoniak i stosować do swoich wypieków.
Jest na rynku teraz naprawdę wiele proszków do pieczenia. Większość z nich ma w swoim składzie mąkę pszenną. Ale istnieją również zamienniki bezglutenowe.
Masz naprawdę wiele propozycji do wyboru. A jeśli nie ufasz kupnym proszkom, możesz zrobić samodzielnie.
Zawsze jest rozwiązanie. Wybór należny do Ciebie.