Urtica dioica, to cudowny chwast. No nie da się ukryć, że pokrzywa jest chwastem. Możesz ją spotkać praktycznie wszędzie. W parku, na łące, przy drodze, w ogrodzie. Rośnie dosłownie wszędzie.
A zdradzę Ci, że bliskimi krewnymi pokrzywy są konopie oraz chmiel.
W Polsce znajdziesz dwa gatunki pokrzyw:
- jednoroczna żagawka
- i wieloletnia zwyczajna.
I własnie chcę dziś napisać kilka słów o tej drugiej, która znajduje zastosowanie w zielarstwie.
Jak rozpoznać pokrzywę.
Pokrzywę chyba każdy zna i potrafi ją rozpoznać. A jeśli nie, to po pierwszym zetknięciu z nią z pewnością zapamięta. To nieprzyjemne uczucie mrowienia, parzenia czy też szczypania dostarcza skórze kwas mrówkowy oraz acetylocholina i histamina. Pokrzywę pokrywają parzące włoski i to właśnie na nie trzeba uważać.
Co zatem znajduje się w środku?
Liście pokrzywy zawierają między innymi:
- flawonoidy,
- fitosterole,
- karotenoidy czy chlorofil
- bogactwo witamin A, C, E, K, kwas foliowy,
- sole mineralne: żelazo, wapń, krzem, mangan, magnez, miedź, fosfor czy potas.
A zatem chyba zgodzisz się ze mną, że właściwości pokrzywy wynikają z jej składu? Prawda.
Właściwości:
Pokrzywa zwyczajna pomaga w alergiach, ponieważ ma swoim składzie pochodne tyrozyny, które wykazują działanie przeciwhistaminowe. Pomaga więc szybko pozbyć się nieżytu nosa.
W ogóle pokrzywa ma szereg zastosowań:
- posiada właściwości moczopędne
- wykazuje właściwości antybakteryjne
- pomaga w anemii
- pomaga przy problemach z trawieniem
- obniża poziom cukru we krwi
- występuje w lekach przeciwkrwotocznych na schorzenia wątroby, trzustki czy nerek
- przyspiesza metabolizm
- oczyszcza organizm i wzmacnia odporność
- poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci
Trzeba jednak uważać z suplementacją tego chwastu, bo bez umiejętnego dobrania dawkowania można wyrządzić sobie trochę problemów.
Musisz wiedzieć, że pokrzywa zatrzymuje żelazo w organizmie, więc jeśli go masz za dużo to trzymaj się od niej z daleka.
Ogólnie pokrzywa zwyczajna to fajny chwast, który powinien znaleźć się w kuchni i przede wszystkim u kobiety ciężarnej czy też karmiącej piersią.
Dlaczego?
A właśnie dlatego, ponieważ spożywanie pokrzywy w okresie karmienia piersią jest wskazane dla kobiet, które mają problem z laktacją. Badania wskazały, że pokrzywa może mieć właściwości zwiększające ilość produkowanego pokarmu. Oraz wzmacniać organizm w czasie połogu.
Właściwości pokrzywy są niedoceniane i myślę, że powinna się ona znaleźć w każdej kuchni i apteczce. Jest to roślina ogólnodostępna, więc zbiór młodej pokrzywy nie jest niczym wielkim. wystarczą chęci i grube rękawiczki, które ochronią przed zbyt mocnym poparzeniem.
Naprawdę polecam zaopatrzyć się w ten chwast. Ja już go mam, a ty?
Literatura:
[1] http://www.czytelniamedyczna.pl/3816,wlasciwosci-lecznicze-pokrzywy-zwyczajnej-urtica-dioica-la.html
[2] http://www.czytelniamedyczna.pl/6726,fitoterapia-w-cukrzycy.html