Czerwony ryż

   A co powiecie na ryż w kolorze czerwonym? Skusili byście się na taki dodatek w waszej codziennej diecie?
Ja oczywiście nie była bym sobą, gdybym nie spróbowała jak smakuje czerwony ryż pełnoziarnisty.
Otóż kochani, ten ryż w smaku niewiele różni się od ryżu brązowego. Rzeczywiście ma lekko orzechowy zapach, ale słodki to on nie jest wcale
(choć piszą, że charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem )

Minusem tego ryżu jest to, że naprawdę trzeba go bardzo długo gotować, bo nawet 40 minut.

Jeśli chodzi o zawartość odżywczą w 100 g produktu:

  • wartość energetyczna – 368 kcal (1558 kJ)
  • białko – 7,4 g
  • węgle – 77,7 g
  • tłuszcze – 2,4 g
I tak podczas jedzenia możesz mieć wrażenie, że jest niedogotowany.  Cena również nie zachęca do regularnego kupowania tego produktu,
ale spróbować warto.
Każdy kto lubi eksperymentować w kuchni może liczyć się z tym, że czerwony ryż go nie zawiedzie. Można go dodawać do sałatek, deserów, wypieków oraz innych wytrawnych dań.
A zatem do dzieła.
Ja dzisiaj na obiad będę jadła czerwony ryż z pulpetami z mięsa indyczego nadziewanymi czerwoną fasolą. Brzmi nie źle, prawda ?

 


Powrót

2 komentarze do “Czerwony ryż”

Dodaj komentarz