Po dwóch nieudanych próbach zrobienia chleba na zakwasie z mąki razowej żytniej, doszłam do wniosku, że zanim osiągnę umiejętności pieczenia na tym właśnie zakwasie, zrobię chleb na drożdżach z dużo lżejszej mąki. I tak oto powstał chleb orkiszowy z lawendą.
Smakuje nieprzeciętnie. I choć nie jadam zbyt często chleba, to dzisiaj pochłonęłam dwie kromki z masłem na drugie śniadanie.
Chleb ma rzeczywiście delikatny zapach lawendy, który nadaje mu wyjątkowo delikatny smak. Jest naprawdę smaczny.
A robi się go bardzo szybko, bo maksymalnie wszystko zajmuje 1 godzinę.
Co zatem należy przygotować ?
Składniki:
- drożdże (około 20g)
- mąka orkiszowa (około 400 g)
- sól himalajska (1/2 łyżeczki do herbaty)
- ciepła woda około (300-400 ml + 1 łyżeczka cukru)
- siemię lniane (2 duże łyżki stołowe)
- lawenda suszona (1 duża stołowa łyżka)
Przygotowanie:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj sól oraz siemię lniane z lawendą. Wszystko wymieszaj.
- W szklance z ciepłą wodą rozpuść drożdże z łyżeczką cukru.
- Wlej zaczyn do mąki i wymieszaj.
- Odstaw ciasto na około 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia – ciasto powinno jeszcze urosnąć co najmniej 1 cm
Pieczenie:
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni (program grzanie góra-dół).
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz w 220 stopniach przez około 15 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez następne 20-30 minut.
- Na ostatnie 10 minut możesz chleb wyjąć z blachy i włożyć go do piekarnika, kładąc na samych kratkach. Dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca.
Nie sądziłam, że chleb orkiszowy z lawendą może tak dobrze smakować. Polecam każdemu.
Smacznego !