Chleb orkiszowy z lawendą

Po dwóch nieudanych próbach zrobienia chleba na zakwasie z mąki razowej żytniej, doszłam do wniosku, że zanim osiągnę umiejętności pieczenia na tym właśnie zakwasie, zrobię chleb na drożdżach z dużo lżejszej mąki. I tak oto powstał chleb orkiszowy z lawendą.
Smakuje nieprzeciętnie. I choć nie jadam zbyt często chleba, to dzisiaj pochłonęłam dwie kromki z masłem na drugie śniadanie.
Chleb ma rzeczywiście delikatny zapach lawendy, który nadaje mu wyjątkowo delikatny smak. Jest naprawdę smaczny.

A robi się go bardzo szybko, bo maksymalnie wszystko zajmuje 1 godzinę.

Co zatem należy przygotować ?

Składniki:

  • drożdże (około 20g)
  • mąka orkiszowa (około 400 g)
  • sól himalajska (1/2 łyżeczki do herbaty)
  • ciepła woda około (300-400 ml + 1 łyżeczka cukru)
  • siemię lniane  (2 duże łyżki stołowe)
  • lawenda suszona  (1 duża stołowa łyżka)
 Przygotowanie: 
  • Mąkę wsyp do miski. Dodaj sól oraz siemię lniane z lawendą. Wszystko wymieszaj.
  • W  szklance z ciepłą wodą rozpuść drożdże z łyżeczką cukru.
  • Wlej zaczyn do mąki i wymieszaj.
  • Odstaw ciasto na około 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia – ciasto powinno jeszcze urosnąć co najmniej 1 cm

Pieczenie: 

  • Nagrzej piekarnik do 220 stopni (program grzanie góra-dół).
  • Wstaw ciasto do piekarnika i piecz w 220 stopniach przez około 15 minut.
  • Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez następne 20-30 minut.
  • Na ostatnie 10 minut możesz chleb wyjąć z blachy i włożyć go do piekarnika, kładąc na samych kratkach. Dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca.
Nie sądziłam, że chleb orkiszowy z lawendą może tak dobrze smakować. Polecam każdemu.
Smacznego !


Powrót

Dodaj komentarz