Chleb orkiszowo jaglany

Jeśli jadacie pieczywo i dość często gości ono w Waszym
jadłospisie, warto zacząć samemu piec chleby. Wiecie wtedy dokładnie co
jecie, a wypieki są bez substancji konserwujących i spulchniających.
Poniższy mieszaniec na drożdżach to jeden z lepszych chlebów jakie
ostatnio upiekłam. Prosty w przygotowaniu orkiszowo razowy z dodatkiem mąki jaglanej na drożdżach.
Do
chleba możesz dodać dowolne dodatki jak np. ziarna. To chleb dla
każdego, ponieważ ciasto jest łatwe w przygotowaniu i do tego bardzo
szybko rośnie.
Ziarno orkiszu wzmacnia odporność, usuwa
toksyny, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Jest

to cenny produkt zawierający w składzie witaminy E, A, D czy cynk. Ma też
właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne. Zapobiega kamicy żółciowej,
zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia
procesy starzenia się organizmu. Pomaga przy problemach z sercem i układem
krążenia oraz wzmożonej podatności na infekcje, w chorobach wątroby i nerek.
Orkisz jest tłusty, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu
nerwowego. Dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest wysokowartościowy,
powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej. Jest bogatym źródłem błonnika. Warto wspomnieć, że mąka orkiszowa
to pszenica (zawiera gluten).
Ciasto
orkiszowe wykazuje tzw. wysoką oporność na mieszanie, dlatego powinno być
wyrabiane dłużej. Jest bardzo rozciągliwe, ale mniej sprężyste, co nie wpływa
dobrze na wygląd gotowego pieczywa. A sam chleb przygotowany z tej mąki
jest naprawdę dobry i długo zachowuje świeżość – mimo, że przygotowany na
drożdżach.
Czy wiesz, że: Mąka jaglana jest mąką bezglutenową. Jest bogata w białko i
witaminy
z grupy B oraz witaminę E. Jak również w mące występuje wapń, potas,
żelazo, krzem, magnez. Posiada właściwości oczyszczające, a także ma działanie
antywirusowe – zmniejsza stany zapalne błon śluzowych. Krzem zawarty w mące
działa zbawiennie na włosy i paznokcie.

Zaczyn:
  • 5 g świeżych drożdży
  • 150 g mąki
    orkiszowej razowej
  • 180
    ml wody
Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w
temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym
pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak, że zwiększy swoją
objętość.
Ciasto na chleb:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka  cukru
  • cały zaczyn
  • 200 g mąki
    orkiszowej razowej
  • 200 g mąki
    jaglanej (jeśli nie masz – może być tylko 400 g mąki orkiszowej)
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki stołowe siemienia lnianego (odsyp
    troszkę do posypania na wierzchu)
  • 2 łyżki stołowe sezamu (odsyp
    troszkę do posypania na wierzchu)
Drożdże rozpuścić w miseczce,
dodając cukier i 2 łyżki letniej wody oraz sól. Wszystkie składniki
mieszaj ze
sobą aż się rozpuszczą. Mąkę wymieszaj z ziarnami i rozpuszczonymi
drożdżami.
Następnie dodaj cały zaczyn i resztę letniej wody. Wszystko razem
wymieszaj. Ciasto
powinno być mocno kleiste i wilgotne. Przełóż ugniecione ciasto do
brytfanki/foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
olejem. Odstaw na około
1 godzinę lub aż ciasto wyrośnie. Musisz wiedzieć, że chleb na orkiszu
bardzo
szybko rośnie, więc gdy zobaczysz, że ciasto zaczyna wychodzić z formy,
możesz
wstawić do piekarnika.
Pieczenie:
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 250
    stopni (najlepiej z termoobiegiem)
  • Chleb wstaw do nagrzanego piekarnika
    i piecz ok. 5-8 minut
  • Następnie zmniejsz temperaturę do
    200 stopni i przełącz termoobieg na pieczenie „góra i dół”. Piecz jeszcze
    około 30 minut
  • Pod koniec pieczenia możesz chleb
    wyciągnąć z formy i dopiec go przez ostatnie 5-10 minut jedynie na kratce

I chleb gotowy !

Smacznego życzę


Powrót

Dodaj komentarz