Brokuły z kaszą jaglaną

Zupełnie nie martwię się tym, że nie mam ostatnio weny do gotowania. Wtedy zazwyczaj staram się korzystać z prostych przepisów, które nie wymagają ode mnie inwencji twórczej. Dziś na talerz wrzucam kaszę jaglaną oraz brokuła.
Nie wiem czy wiesz, że brokuł jest warzywem zawierającym dużą ilość witamin  z grupy B, C, A, K oraz minerały takie jak magnez, fosfor, wapń, potas.
Jest to warzywo mało kaloryczne ale z dużą zawartością białka.

Jak badania dowodzą jest to warzywo, które chroni przed nowotworami. Dlatego nie powinno go zabraknąć w każdej kuchni.

Zresztą tak samo jak kaszy jaglanej, która jest produktem bezglutenowym. Jest to ziarno, które działa leczniczo na organizm. Zmniejsza stany zapalne błony śluzowej. Posiada właściwości termoregulacji i dobrze ogrzewa organizm.
Zatem połączenie kaszy jaglanej z brokułem to ciekawy duet, który można wykorzystać w kuchni np. na obiad lub kolację.
Mój obiad jest prosty w przygotowaniu, a zatem do dzieła, zaczynamy.

Skladniki:

  • 1 brokuł
  • 50 g kaszy jaglanej
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżka masła lub oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • Brokuła umyj, pokrój i ugotuj na parze
  • Kaszę jaglaną dzień wcześniej namocz w wodzie ( najlepiej na noc), następnie odlej wodę w której była moczona kasza. Wlej czystą wodę i dodaj kaszę oraz szczyptę soli. Ugotuj.
  • Ugotowaną kaszę odcedź i nałóż na talerz, a gotowy brokuł posmaruj łyżką masła lub oleju koko ( wedle smaku)

I posiłek w 15 minut gotowy. Prosty, szybki i smaczny. Polecam każdemu, kto tak, jak ja ostatnio nie ma natchnienia do gotowania i stania w kuchni.


Powrót

Dodaj komentarz