Czy kiedyś zdarzyło ci się, że robiąc ciasto, po upieczeniu nie nadawało się do jedzenia, bo na przykład rozsypało się zanim jeszcze cokolwiek z nim się zrobiło ?
Ja tak właśnie miałam robiąc tort urodzinowy dla córki. Starałam się, aby ciasta były różne, bo to bez glutenu. A wyszło tak, że na szybko musiałam piec jeszcze jeden podpiek, bo mój czekoladowy rozsypał się w drobny mak.
A, że ja nie lubię bardzo marnować jedzenia, to poszperałam trochę w internetach, które mi podpowiedziały, co można zrobić z pokruszonego ciasta. I tak oto powstały bajaderki bez glutenu. Pyszne, zdrowe i bardzo sycące.
Ciasto z którego zrobiłam bajaderki:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru kokosowego/ksylitolu
- 3 łyżki kakao surowego
- 150 g masła
- 200 ml mleka kokosowego
Wszystko wymieszać i piec godzinę w 180 stopniach.
Oczywiście jeśli masz przepis na rozsypujące się ciasto, możesz skorzystać również z niego.
Bajaderki
Składniki:
- kawałki ciasta
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów ( ja dodałam włoskie)
- garść rodzynek
- 4-5 daktyli
- zapach migdałowy lub rumowy
- odrobina alkoholu ( jeśli jest to dla dorosłych)
- 4-5 łyżek mleka koksowego lub śmietany (opcjonalnie)
Ciasto mocno rozkrusz. Moje szybciutko dało się pokruszyć. Następnie dodaj orzechy i wymieszaj. Bakalie namocz w ciepłej wodzie, aby zmiękły i potem drobno posiekaj. Na końcu dodaj zapachu lub alkoholu, wedle smaku i upodobań.
Jeśli ciasto okaże się za suche, możesz dodać trochę mleka, śmietany. Kiedy powstanie jednolita masa, zacznij formować niewielkie kuleczki, które możesz obtoczyć w kakao, orzechach czy wiórkach kokosowych. Kiedy kuleczki już będą gotowe, najlepiej jak je wstawisz do lodówki, aby stwardniały.
I gotowe.
I już żadne popsute ciasto nie powinno być problemem.
Smacznego!
Ten i wiele innych przepisów i zdrowych informacji znajdziesz na mojej grupie: Projekt EatMe -mamo! Odżywiaj się zdrowo i z głową!
Zapraszam.
Mieliśmy już do czynienia z takimi ciastami, że do niczego się nie nadawały
ooo świetny pomysł na poświąteczne resztki ; )
Dokładnie tak. Zero Waste 🙂
Po świętach jak tylko widzę słodycze, to uciekam! Za to z chęcią sięgam po słone smakołyki…;)
Bajaderki można również zrobić w sposób wytrawny. Warto pokombinować z przepisem. Ale wstręt do słodyczy po świętach jest zrozumiały 🙂
Małe doświadczenie mam z mąką ryżową. A takie kulki na słodko robię z innego przepisu, są bardzo podobne.
Uwielbiam bajaderki, a te wyglądają pysznie 🙂
I smakują też obłędnie 🙂
Mam wśród znajomych osobę, która jest na diecie BG – dopiero zaczynam kombinować z tymi wypiekami… ale pomysł jest świetny – już nie będę się bała co zrobię jak ciacho nie wyjdzie! Zrobię bajaderki 😀
Przepisów na BG jest coraz więcej, ale i z wypieków nie warto rezygnować. Zawsze awaryjnie wyjdzie bajaderka 🙂
przepis łatwy, pyszny i przyjemny, chętnie wypróbuję i skosztuję 😉
To prawda. Jest bardzo łatwy, dlatego nie zniechęca na początku 🙂 Smacznego!