Amarantusowy indyk

Wiecie czego mi brakowało podczas urlopu? Mojej kuchni.
Tak, właśnie tego aby móc na spokojnie zrobić sobie to, na co w danej chwili miałam ochotę.
Dlatego stwierdziłam, że należy nadrobić te dwutygodniowe zaległości. I dzisiaj w mojej kuchni zrobiłam na szybko przepyszne, dietetyczne kotleciki z indyka. Palce lizać.
Oczywiście cały czas przyrządzenia ich nie zajął mi więcej niż 20 minut.

Zatem wrzucam dla Was kolejny zdrowy i pyszny przepis na szybki obiad :

KOTLECIKI Z INDYKA W AMARANTUSIE


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajo (opcjonalnie)
  • 3 łyżki stołowe otrębów gryczanych
  • 3 łyżki stołowe amarantusa ekspandowanego
  • przyprawy wedle smaku ( ja dodałam : pieprz, czosnek, curry, cynamon, szczyptę soli himalajskiej)

Przyrządzenie:

Wszystkie składniki połącz ze sobą aż powstanie jednolita masa. Z mięsa uformuj kotleciki. Następnie wysyp amarantusa na talerzyk – będzie on służył jako panierka. Kotleciki obtocz
w amarantusie. A  w międzyczasie poczekaj aż teflonowa patelnia będzie na tyle gorąca aby móc położyć kotleciki żeby je upiec. Pieczemy oczywiście bez oleju.

 

Takie kotleciki nie mają w sobie glutenu, więc jak najbardziej można polecić je osobom uczulonym. Pamiętaj, że bez problemu możesz nie dodawać do mięsa jaj – ono i tak się połączy w całość i wyjdą smaczne kotleciki na obiad.
Zatem do dzieła kochani !


Powrót

2 komentarze do “Amarantusowy indyk”

    • Te 3 łyżki mają być wrzucone do mięsa razem z otrębami. Do panierki sypnąć można na talerz ile się chce aby starczyło na obtoczenie kotlecików w amarantusie.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz